Skrivövning - Att stänga


Skrivövning från: Skrivpuff
Skriv om att stänga.


Att stänga dörrar kan ibland vara svårare än att öppna dem. Fråga vem som helst som någonsin avslutat ett förhållande, sagt upp bekantskapen med en vän, sagt upp sig från jobbet, flyttat, eller vad som helst som kräver att man stänger dörren om det gamla och öppnar dörren till det nya. Ju fler dörrar man försöker ha öppna samtidigt desto mer vill de stänga sig. Ibland gäller det för dig att vara först med att stänga en dörr innan någon annan gör det åt dig. Det är inte alltid så lätt att välja då - vilken dörr man vill lämna öppen, vilken man vågar lämna öppen och vilken man näns stänga.

Ibland är det omständigheterna som stänger en dörr, eller två, eller flera. Det kan kännas sorgligt att tvingas lämna det som var; hopp, drömmar, möjligheter. Om valet inte var ditt eget kan det också kännas bittert. Men det kan vara befriande ändå. En stängd dörr lämnar kanske outforskade möjligheter bakom sig, men också allt det strul, alla obekväma val och konsekvenser som du har mött eller skulle kunna möta. För att lämna det förflutna bakom sig måste man stänga dörren dit och blicka framåt. Då känner du inte spökena som vandrar bakom din rygg.

En del dörrar, när de väl stängts, kan aldrig öppnas igen. Oavsett om du bankar huvudet blodigt mot dem eller bönar och ber så förblir de stängda ändå. En del dörrar går att lirka upp med lite envishet, andra om man brukar en viss mängd våld. Ibland räcker det med ett vänligt ord för att öppna en dörr som både låsts och barrikaderats. Någon gång under en blå måne kan dörrar du stängt sprängas vidöppna av förändringens vind som blåser genom ditt liv. Då vill man gärna hålla hårt i dörrkarmen, men ibland är det bra att släppa taget med. Det är svårt det där.

Ångrar du någon av dina stängda dörrar? Eller minns du kanske lättnaden när du stängde en speciell dörr bakom dig? Berätta gärna för mig, eller skriv av dig på din blogg och länka. Enquiring minds want to know.
COPY Text & Skrivande | |
#1 - - razaha:

Det var ord och inga visor.

I like

Det här är väl en text som egentligen skulle sitta på kylskåpet, och som man ibland skulle behöva få körd upp i ansiktet när man envist går emot allas rekommendationer. Läs min nya bok LIVET INGEN ENKEL HISTORIA så förstår du varför jag säger så. Den hittar du här; http://blogg.aftonbladet.se/livet-ingen-enkel-historia

#2 - - Anonym:

Ack ja, det var en klok text... frågan vill jag inte svara på... ;) Välskrivet och tänkvärt. (Och ja idag var det svårt, har ändrat massor i min, nu får det räcka.)

#3 - - Escargot:

Tyckte särskilt om: "Någon gång under en blå måne kan dörrar du stängt sprängas vidöppna av förändringens vind"

#4 - - Escargot:

Tack för konstruktiva kommentarer på min text. Tuktade hårt i går (dock ej ur adjektivsynpunkt :-) så dagens text fick lite lösa tyglar..

#5 - - Cax:

Mycket tänkvärd text. Funderade på detta med stängda dörrar och ånger och fann till min glädje att den stängda dörr jag ångrat mest av alla faktiskt gick att öppna åter. Dock efter en väldigt lång tid, men, en stängd dörr behöver inte vara stängd för alltid...

Upp